Osposobljavanje za zanimanje monter fotonaponskih sustava trajalo je od 8.1. do 12.3.2021. godine u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem „Libar“ iz Šibenika.

U sklopu ovog osposobljavanja polaznici su naučili kako izračunati snagu autonomnog fotonaponskog sustava s obzirom na potrošnju trošila objekta, kako ga instalirati i kako ga sigurno pustiti u pogon. Upoznati su s cijenom sustava i svim njegovim elementima. Isto tako, polaznici su upoznati s ograničenjima i prednostima mrežnog fotonaponskog sustava, te njegovoj instalaciji i zakonskim obvezama za puštanje u mrežu. Na kraju osposobljavanja, polaznici su instalirali jedan mali autonomni fotonaponski sustav na ostavu ispred škole, s 2 fotonaponska modula, 2 baterije, punjačem i pretvaračem istosmjerne struje u izmjeničnu, 2 trošila (vanjskim reflektorom i unutarnjom sijalicom), utičnicom i prekidačem za rasvjetu.

Polaznici su teorijski dio i Zaštitu na radu slušali online, pod vodstvom profesora Ante Ivaneca i Branimira Vukića.  Stručnu praksu odradili su u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru, s profesorima Antom Ivanecom i Branimirom Vukićem.

Ispit se održao 12.3.2021. i svih je 5 polaznika uspješno položilo, od kojih je 4 polaznika ostvarilo pravo na upis osposobljavanja u e-radnu knjižicu.

Projekt „Znanjem do zaposlenja“ provodi se u sklopu programa „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza lll“. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge Prospero i ne predstavlja nužno stav Europske Unije. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 976.550,00 HRK. Ukupna vrijednost EU potpore iznosi 976.550,00 HRK.