Osposobljavanje za zanimanje sirar/mljekar održano je u periodu od 8.7.2019. do 11.9.2019. u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem „Libar“ iz Šibenika te je uključivalo teorijski dio koji je trajao od 8.7. do 17.7. pod vodstvom iskusne predavačice, profesorice Anke Grgas.
Završni ispit održan je 17.7.2019. godine, a svih devet polaznika uspješno je položilo. Polaznici su također odslušali Zaštitu na radu i položili je 9.8.2019. godine.

U sklopu ovog osposobljavanja polaznici su naučili kako proizvesti sir željenih senzorskih osobina, odnosno procese koncentracije i konzerviranja u proizvodnji, odabir mlijeka za sirenje, optimalnu mikroklimu za zrenje sira, koagulaciju tj. zgrušavanje sira primjenom sirila ili nekog drugog enzima. Također naučili su pripremiti neke od domaćih receptura, te kako i na koji način skladištiti sir i održavati opremu za sir u skladu sa zakonskim regulativama.

Polaznici osposobljavanja 23.8.2019. posjetili su siranu MIH, nasljeđe obitelji Pernjak, na otoku Pagu. Polaznici su imali priliku pogledati unutrašnjost suvremene sirane, te kušati njihove poznate sireve kao što su Paški sir, Škripavac, Paški bokun, Tartufin i ostale. Gospodin Šime Pernjak proveo je grupu polaznika kroz prostorije sirane te detaljno objašnjavao postupak proizvodnje kravljeg, ovčjeg i miješanog sira te su imali priliku pogledati moderni proizvodni pogon te kako funkcioniraju velike sirane.

Preostalu praksu polaznici su odradili u sirani na OPG-u Kesić od 3.9. do 11.9.2019. a 14. listopada 2019. održali smo svečanu dodjelu diploma za uspješno položeno osposobljavanje za sirara/mljekara.

Projekt „Znanjem do zaposlenja“ provodi se u sklopu programa „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza lll“. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge Prospero i ne predstavlja nužno stav Europske Unije. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 976.550,00 HRK. Ukupna vrijednost EU potpore iznosi 976.550,00 HRK.