Osposobljavanje za zanimanje zavarivač šivač gornjišta obuće trajalo je od 2.12.2020. do 8.2.2021. godine. Učilište koje smo odabrali za suradnju je Pučko otvoreno učilište Čakovec s profesorom Miroslavom Mikulčićem.

U sklopu ovog osposobljavanja, polaznici su na teorijskoj nastavi učili o dijelovima gornjišta i potrebnim mjerama za svaki dio. Također su učili mjeriti, crtati i izrezivati šablone temeljne tabanice. Na praktičnoj nastavi sudjelovali su u svakoj fazi izrade gornjišta. Prije samog šivanja, učili su precizno, prema određenim šablonama, iskrojiti dijelove kože. Nakon krojenja polaznici su na stroju uspješno savladali dio istanjivanja kože koje je potrebno za određene dijelove koji se šiju. Polaznici su učili lijepiti dijelove kože kako bi se gornjište što preciznije sašilo. Šivanje se učilo na dvjema šivaćim mašinama koje se nalaze unutar proizvodne radionice Održivog društva j.d.o.o. Također su savladali mijenjanje donjeg i gornjeg konca, redoslijed provlačenja konca na mašini, spajanje koncem dvaju ili više gornjišta odjednom kako se konac ne bi morao rezati nakon svakog završenog gornjišta, učvršćivanje krajeva gornjišta vraćanjem igle te sve ostale potrebne radnje šivanja. Naučili su pravilno krojiti, istanjivati, lijepiti i šivati gornjišta, tabanice, podstave i remene obuće.

Polaznici su odslušali teorijski dio te nakon toga pohađali praktičnu nastavu u Održivom društvu j.d.o.o. gdje su učili te vježbali šivanje gornjišta obuće i tako primjenjivali naučeno.

Ispit se održao 8.2.2021. i svih je 6 polaznika uspješno položilo te ostvarilo pravo na upis osposobljavanja u e-radnu knjižicu.

Projekt „Znanjem do zaposlenja“ provodi se u sklopu programa „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza lll“. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge Prospero i ne predstavlja nužno stav Europske Unije. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 976.550,00 HRK. Ukupna vrijednost EU potpore iznosi 976.550,00 HRK.